Zoals ook vermeld in “Geschiedenis Sourbrodt”, werd de Vennbahn in 1882 aangelegd door de Pruisische staat. In 1893 plande de Pruisische militaire administratie de oprichting van het militaire oefenterrein Elsenborn. Het “Sourbrodt-station” werd het laadstation voor de eenheden die op het terrein oefenden.

Bij de opening van de lijn Malmedy-Monschau was het gehucht Sourbrodt niet meer dan een halte, op ongeveer één kilometer van de eerste huizen. Daar zou echter verandering in komen. In 1889, vier jaar nadat de eerste Vennbahntrein Sourbrodt was binnengereden, kreeg het dorp een station. Dit stationsgebouw moest een pronkstuk van die tijd worden. Geleidelijk aan vestigden zich er vele bedrijven, waaronder ons hotel.
Het is moeilijk om de exacte oprichtingsdatum en de opeenvolgende eigenaars te achterhalen.
De oorsprong situeert zich aan het einde van de negentiende, begin twintigste eeuw. De geschiedenis van het hotel was sterk verbonden met de Vennbahn en het kamp van Elsenborn. Op dat moment maakte Sourbrodt nog deel uit van het Pruisische Rijk. Het hotel “Zum Deutschen Kaiser” was eigendom van de familie Leyens, die ook een kantine in het kamp van Elsenborn bezat.

Zoals gebruikelijk in die tijd was er een nevenactiviteit, in dit geval een kruidenierszaak, ondergebracht in het rechterdeel van het hotel.
Later werd het hotel geleid door Emil Querinjean.

Rond 1932, inmiddels behoort Sourbrodt tot België, nam Jean Joseph Rauw de handelszaak over. De naam werd gewijzigd in “Hôtel de la Gare”, later ook bekend als “Restaurant de la Gare” of “Café-Restaurant de la Gare”. Behalve het treintje naar Elsenborn waren er weinig transportmiddelen in het afgelegen Sourbrodt. Joseph Rauw baatte daarom ook een “auto-taxi”-bedrijf uit. Na zijn overlijden in 1959 zette zijn echtgenote de zaak verder. Na haar overlijden in 1992 waren er drie jaar nodig om alle eigendommen te inventariseren.

In 1995 werden de eigendommen openbaar verkocht. De handelszaak en de achterliggende weiden werden gekocht door de Vlaamse natuurliefhebber Marc Van Dievel. Het pand werd gemoderniseerd en omgedoopt tot “Café-Pension Ulenspiegel”. Hij organiseerde regelmatig uitstappen met een koets of huifkar, en zelfs met een slee. Op zijn postkaart stond te lezen: “Hotel, kinderboerderij, paardenpension. Kamers, hooizolder (spelen, slapen). Huifkartochten, levend museum.”
Anekdote: Verschillende scènes van de film “Sœur Sourire” van Stijn Coninx werden in 2008 opgenomen in de kamers en het hotel. Sœur Sourire werd wereldberoemd met haar liedje “Dominique”.
In 2024 onderneemt zijn zoon Pieter grondige renovatiewerken om het om te bouwen tot een tweesterrenhotel.